Menu

Obavijest o radu Čitaonice Hrvatskog državnog arhiva 6. i 7. veljače 2020.

Obavještavamo vas kako će za korisnike 6. i 7. veljače 2020. (četvrtak i petak), biti otvorena Stara čitaonica (soba br. 28).

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Rad u čitaonicama

Uvjeti i način korištenja arhivskoga gradiva u čitaonicama HDA utvrđeni su Zakonom o arhivskome gradivu i arhivima, Pravilnikom o korištenju arhivskoga gradiva, Pravilnikom o radu čitaonica HDA i Pravilnikom o radu knjižnice HDA. Korisnici ih mogu dobiti na uvid u Korisničkoj službi kao i u čitaonicama. Do njihova usklađenja s odredbama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima koji je stupio na snagu  19. srpnja 2018., odredbe navedenih pravilnika primjenjuju se u dijelu u kojem nisu u suprotnosti s odredbama tog Zakona.

Velika čitaonica HDA na Marulićevom trgu 21 otvorena je svakoga radnog dana u sljedećim terminima:

PONEDJELJAK – SRIJEDA OD 815 DO 1545
ČETVRTAK OD 815 DO 1745 (u srpnju i kolovozu do 1545)
PETAK OD 815 DO 1445

 

HDA ima čitaonice i na sljedećim lokacijama u Zagrebu:

 • Kaptol 27 – Čitaonica za arhivsko gradivo Zagrebačke nadbiskupije
  • ​radno vrijeme ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 800 do 1400, četvrtkom od 800 do 1230
  • molimo prethodno se najavite na srazum@arhiv.hr
 • Savska 131 – Čitaonica za audiovizualno gradivo
  • radno vrijeme utorkom i četvrkom od 900 do 1400
  • potrebno je registrirati se u Korisničkoj službi na Marulićevom trgu 21
  • molimo prethodno se najavite na kinoteka@arhiv.hr
 • Marulićev trg 21  – Čitaonica Knjižnice Metropolitane

Pri prvome dolasku u čitaonice HDA korisnici se prijavljuju u Korisničkoj službi ispunjavajući Prijavnicu za korištenje arhivskoga gradiva te odabiru tjednu, mjesečnu ili godišnju korisničku iskaznicu.

Prilikom prijave korisnik će dobiti obavijesti o arhivskim obavijesnim pomagalima i arhivskim fondovima i zbirkama koje sadržavaju podatke za temu istraživanja te o mogućnostima korištenja gradiva i izrade preslika.

Korisnik u čitaonici ispunjava zahtjevnicu za arhivsko gradivo, koje se izdaje na korištenje u što kraćemu roku, a najkasnije sljedećega radnog dana. Ako se arhivsko gradivo ne nalazi u spremištima na lokaciji čitaonice HDA, bit će dopremljeno najkasnije u roku od pet radnih dana. Na korištenje se u pravilu daju snimke arhivskoga gradiva.