Menu

Edukacije u Hrvatskom državnom arhivu

 

Hrvatski državni arhiv planira u 2019. održavati edukacije za zaposlene u državnim arhivima:

 

Stručno usavršavanje: Fotografija - prepoznavanje, čuvanje, pohrana (predavanje i radionica)

Cilj edukacije je pružiti pregled pravilnog identificiranja, zaštite i rukovanja fotografskim negativima i pozitivima, osvijestiti kod polaznika važnost provedbe preventivne zaštite fotografija kroz upoznavanje s uzročnicima propadanja fotografskog gradiva i vrstama njihova oštećenja. U praktičnom dijelu edukacije polaznici će se upoznati s primjerima preventivne zaštite i identifikacije fotografskog gradiva, te materijalom za zaštitu fotografskog gradiva i izradom ambalaže za njegovu pohranu.

Planirano održavanje:

20. ožujka 2019.

 

Stručno usavršavanje: Sređivanje i opisivanje fotografskoga gradiva (predavanje i radionica)

 

Sređivanje i opisivanje fotografija predstavlja skup aktivnosti kojima arhivisti korisnicima olakšavaju pristup brojnim informacijama sadržanima u njima. Cilj je radionice kroz praktični rad na različitim oblicima fotografija ponuditi smjernice za odabir prikladnoga pristupa njihovu sređivanju i opisivanju, kao i izradi obavijesnih pomagala (popisa, inventara, baza podataka).

Planirano održavanje:

7. svibnja 2019.

 

Stručno usavršavanje: Preventivna zaštita arhivskoga gradiva na papiru (predavanje i radionica)

Cilj edukacije je stjecanje spoznaja o preventivnoj zaštiti gradiva na papiru, provođenju i unapređenju mjera sigurnosti, uvjetima čuvanja, načinu pohrane i prenošenja gradiva, obilježavanju i pregledavanju te opremanju gradiva i prostora.

Edukacija je namijenjena stručnim zaposlenicima u područnim državnim arhivima, prvenstveno u onima koji nemaju zaposlenika konzervatorske/restauratorske struke.

Planirano održavanje:

1. listopada 2019.

 

 

O ostalim radionicama uskoro više.