Menu

Noć knjige održana u Hrvatskom državnom arhivu

I ove se godine Hrvatski državni arhiv priključio obilježavanju manifestacije Noć knjige. Budući da su ovogodišnja tema omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa, Hrvatski državni arhiv odlučio se projekcijom filma Družba Pere Kvržice prisjetiti književnika Mate Lovraka - jednoga od neupitnih klasika hrvatske dječje književnosti, o čijoj veličini govori i činjenica da se cijelo jedno razdoblje u povijesti hrvatske dječje književnosti naziva upravo njegovim imenom. Iako su Lovrakova djela najveću popularnost dosegla nakon Drugoga svjetskog rata, ona su i danas vrlo rado čitana. O njegovu značaju u povijesti hrvatske dječje književnosti, nakon projekcije govorila je dr. sc. Dubravka Zima, izvanredna profesorica na Hrvatskim studijima. Naglasila je kako je Lovrak svojim pripovijedanjem utjecao i na promjenu cjelokupne paradigme dječjih romana, okrenuvši ih od fantastike prema realizmu, što je bio značajan iskorak u doba sveprisutnih fantastičnih pripovijedaka. Imajući na umu sadržaje koji će djeci biti zanimljivi, Lovrak u svojim djelima ne zaboravlja niti odgojnu funkciju te kroz njih uvijek progovara i kao pedagog.

Pročitaj više

Otvaranje izložbe i znanstveni kolokvij povodom obilježavanja 100. obljetnice prijenosa zemnih ostataka Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana u Hrvatsku, 30. travnja 2019. u HDA

Povodom obilježavanja 100. obljetnice prijenosa zemnih ostataka Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana u Hrvatsku pozivamo vas na otvorenje izložbe Uloga Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" u prijenosu zemnih ostataka Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana u Hrvatsku, autora mr. sc. Ladislava Dobrice, višeg arhivista, u Hrvatskom državnom arhivu 30. travnja 2019.

Pročitaj više

U Hrvatskom državnom arhivu održat će se simpozij o zaštiti fotografske baštine, od 22. do 24. svibnja 2019.

Hrvatski Državni arhiv (HDA) i Northeast Document Conservation Center (NEDCC) iz Andovera, MA USA, organiziraju trodnevni simpozij namijenjen konzervatorima-restauratorima, arhivistima, kustosima i ostalim skrbnicima fotografskoga gradiva. Cilj je simpozija potaknuti raspravu o očuvanju fotografske baštine na području srednje i istočne Europe, potaknuti daljnje obrazovanje stručnjaka za rad s fotografijama te stvoriti nove i ojačati postojeće veze među skrbnicima i institucijama.

Program simpozija uključivao bi prezentacije sudionika u NEDCC-jevu programu Advanced Photograph Conservation Internship, izlaganja stručnjaka raznih profila kojima je povjerena skrb o fotografskim zbirkama te jednodnevnu radionicu o zaštiti i čuvanju fotografija.

Molimo da zainteresirani sudionici slijede https://www.nedcc.org/about/nedcc-stories/croatian-state-archives-symposium

Pročitaj više