Menu

Obavijest o radnom vremenu Korisničke službe i čitaonica na Marulićevom trgu 21, 20. prosinca 2017.

Obavještavamo cijenjene korisnike da 20. prosinca 2017. neće raditi Korisnička služba niti čitaonice HDA na Marulićevom trgu 21. Umjesto toga, sve naše korisnike pozivamo da se pridruže na promociji naših izdanja u 2017. koja počinje u 12 sati te na prigodnom božićnom druženju.

Dokumenti za preuzimanje



Povratak

Rad u čitaonicama

Uvjeti i način korištenja arhivskoga gradiva u čitaonicama HDA utvrđeni su Zakonom o arhivskome gradivu i arhivima, Pravilnikom o korištenju arhivskoga gradiva, Pravilnikom o radu čitaonica HDA i Pravilnikom o radu knjižnice HDA. Korisnici ih mogu dobiti na uvid u Korisničkoj službi kao i u čitaonicama. Do njihova usklađenja s odredbama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima koji je stupio na snagu  19. srpnja 2018., odredbe navedenih pravilnika primjenjuju se u dijelu u kojem nisu u suprotnosti s odredbama tog Zakona.

Velika čitaonica HDA na Marulićevom trgu 21 otvorena je svakoga radnog dana u sljedećim terminima:

PONEDJELJAK – SRIJEDA OD 815 DO 1545
ČETVRTAK OD 815 DO 1745 (u srpnju i kolovozu do 1545)
PETAK OD 815 DO 1445

 

HDA ima čitaonice i na sljedećim lokacijama u Zagrebu:

 • Kaptol 27 – Čitaonica za arhivsko gradivo Zagrebačke nadbiskupije
  • ​radno vrijeme ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 800 do 1400, četvrtkom od 800 do 1230
  • molimo prethodno se najavite na srazum@arhiv.hr
 • Savska 131 – Čitaonica za audiovizualno gradivo
  • radno vrijeme utorkom i četvrkom od 900 do 1400
  • potrebno je registrirati se u Korisničkoj službi na Marulićevom trgu 21
  • molimo prethodno se najavite na kinoteka@arhiv.hr
 • Marulićev trg 21  – Čitaonica Knjižnice Metropolitane

Pri prvome dolasku u čitaonice HDA korisnici se prijavljuju u Korisničkoj službi ispunjavajući Prijavnicu za korištenje arhivskoga gradiva te odabiru tjednu, mjesečnu ili godišnju korisničku iskaznicu.

Prilikom prijave korisnik će dobiti obavijesti o arhivskim obavijesnim pomagalima i arhivskim fondovima i zbirkama koje sadržavaju podatke za temu istraživanja te o mogućnostima korištenja gradiva i izrade preslika.

Korisnik u čitaonici ispunjava zahtjevnicu za arhivsko gradivo, koje se izdaje na korištenje u što kraćemu roku, a najkasnije sljedećega radnog dana. Ako se arhivsko gradivo ne nalazi u spremištima na lokaciji čitaonice HDA, bit će dopremljeno najkasnije u roku od pet radnih dana. Na korištenje se u pravilu daju snimke arhivskoga gradiva.