Menu

 

Svibanj

 

DAZD, 3. svibnja

Književni krug Split, Državni arhiv u Zadru i Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU Split pozivaju na predstavljanje knjige "Plemstvo Kraljevine Dalmacije 1814.-1918." koje će se održati 3. svibnja (četvrtak) 2018. u 19 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7. O knjizi će govoriti Nenad Cambj, Miroslav Granić i Ante Gverić.

 

DAVŽ, 8. svibnja

Državni arhiv u Varaždinu, Nakladnička kuća Tonimir, Varaždinske Toplice i Gradski muzej Varaždin pozivaju vas na predstavljanje knjige Mladena Genca „Trilogija zločina“. Utorak, 8. svibnja 2018. u 19 sati u Palači Herzer, Franjevački trg 10, Varaždin.

 

DAOS, 11. svibnja

U sklopu Kliofesta Državni arhiv u Osijeku održava  četiri heraldičke radionice u sklopu izložbe "Valpovački vlastelini Prandau-Normann", u 9, 11, 13 i 15 sati.

 

DAOS, 11. svibnja

Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku u suradnji s Društvom za hrvatsku povjesnicu Osijek, Međunarodnom udrugom studenata povijesti ISHA Osijek i Državnim arhivom u Osijeku organizira tribinu Dunavski limes, gost izlagač dr.sc. Igor Vukmanić, u 18 sati na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

 

DAOS, 15. svibnja

U sklopu manifestacije Dani Slovenije u Slavoniji u Državnom arhivu u Osijeku u 14 sati održava se  potpisivanje sporazuma o suradnji između Državnog arhiva u Osijeku i Pokrajinskog arhiva u Mariboru.

 

DAVU, 15. svibnja

Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru, Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru i Državni arhiv u Vukovaru pozivaju na predstavljanje zbornika radova 19. znanstveno-stručnog skupa „Vukovar '91. – dvadeset i peta godina poslije“, u  utorak 15. svibnja  u 18 sati u Državnom arhivu u Vukovaru.

 

DAZD, 15. i 16. svibnja

Državni arhiv u Zadru organizira seminar za djelatnike u pismohranama. Seminar će se održati u izložbenom prostoru Znanstvene knjižnice u Zadru, R. Boškovića 1.

 

DAM, 18. svibnja

Državni arhiv za Međimurje poziva na otvorenje izložbe "Čovjek i krš", u petak 18. svibnja u 15 sati.

 

DAVŽ, 18. svibnja

Državni arhiv u Varaždinu poziva na otvorenje izložbe „A.D. 1914.-1915. – Uvod u sukob, početak rata i život u pozadini“, koja je uz stotu obljetnicu Velikog rata postavljena u Galeriji Zvonimir u Zagrebu. U petak 18. svibnja u 12 sati.

 

DAOS, 19. svibnja

Partnerske ustanove u projektu izložbe Valpovački vlastelini Prandau Normann u sklopu manifestacije Dani Slovenije u Slavoniji organiziraju proljetni izlet i stručno vodstvo u DAOS i muzeje grada Osijeka i Valpova po izložbenom postavu "Valpovački vlastelini Prandau-Normann".

 

DAZD, 22. svibnja

U Čitaonici Državnog arhiva u Zadru održat će se predavanje dr. sc. Matea Bratanića : „Kraljevina Dalmacija u pomorskoj trgovačkoj tranziciji druge polovice 19. st“,  u utorak, 22. svibnja u 19 sati.

 

DAOS, 30. svibnja

Državni arhiv u Osijeku u sklopu Arhivske srijede organizira predavanje i raspravu "Genealogija i grbovi Prandau-Normann" u 19 sati. Sudjeluje Silvija Lučevnjak, prof.

 

DADU, svibanj

U atriju palače Sponza može se pogledati stalni postav izložbe arhivskih dokumenata pod nazivom 'Najranija dubrovačka stoljeća'.

 

Lipanj

 

DAZD, 8. lipnja

U suradnji Državnog arhiva u Zadru, ORIS-kuće arhitekture i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, u ORIS-kuća arhitekture, Kralja Držislava 3, Zagreb u 20 sati, otvara se izložba „Bruno Milić-retrospektivna izložba“.

 

DABJ, 8. lipnja

Povodom Međunarodnog dana arhiva Državni arhiv u Bjelovaru postavlja izložbu autorice Martina Krivić Lekić "1968. godina Bjelovar, Hrvatska, Svijet". Otvorenje će biti 8. lipnja u 13 sati u predvorju upravne zgrade Arhiva na adresi Trg Eugena Kvaternika 6. Izložba će prikazati važnije događaje na svjetskoj društveno-političkoj i kulturnoj sceni koji su obilježili 1968. godinu, s posebnim naglaskom na društveni i gospodarski život u gradu Bjelovaru. Moći će se razgledati svaki radni dan od 7 do 16 sati, od 8. lipnja do 2. srpnja.

 

DAZD, 11. lipnja

Državni arhiv u u Zadru poziva na predavanje „Godina 1968. u Hrvatskoj: Proces političke identifikacije“ Ive Banca, u 12 sati u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru.

 

DASK, 12. lipnja

Povodom Međunarodnog dana arhiva i 100. obljetnice završetka Velikoga rata Državni arhiv u Sisku otvara izložbu Šibenska ratna luka, autora Nataše Mučalo i Joška Zaninovića, a nakon toga dr. sc. Zaninović će održati predavanje na istu temu u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku. Otvaranje izložbe počinje u 12 sati.

 

 

Srpanj

 

DAZG, 5. srpnja

U povodu Međunarodnog dana arhiva, Državni arhiv u Zagrebu otvara izložbu "Nastanak Države / Kraljevstva SHS, Reakcije iz Zagreba" kojom se obilježava 100 godina od nastanka Države / Kraljevstva SHS.