Menu

Veljača

 

DAZD, 8. veljače

Državni arhiv u Zadru organizira predavanje Vječno šume vode oko lukorana... (hrvatske teme u književnom opusu Paule pl. Preradović).

Predavanje će  održati prof. dr. sc. Tihomil Maštrović iz Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u četvrtak, 8. veljače u 18 sati, u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru.

 

DAPA, 14. veljače

U Državnom arhivu u Pazinu izv. prof. dr. sc. Jasenka Gudelj održat će predavanje na temu Arhitektura Labina u svjetlu arhivskih vrela, u srijedu 14. veljače u 18 sati

 

DAVT, od 23. do 25. veljače

Državni arhiv u Virovitici sudjelovat će na 23. međunarodnom sajmu Viroexpo koji se održava od 23. do 25. veljače u Virovitici. Uz DAVT, predstavit će se i Hrvatski državni arhiv te Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata prodajom svojih izdanja te predstavljanjem arhivske djelatnosti u specijaliziranoj emisiji sajamskog radija.

 

DAZD, 27. veljače

Državni arhiv u Zadru, Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru te Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu organiziraju predstavljanje knjige Nikole Čolaka „HRVATSKI POMORSKI REGESTI - REGESTI MARITTIMI CROATI“, III. svezak, Split 2017. Koje će se održati u utorak  27. veljače 2018. godine u 12.00 sati u čitaonici Državnog arhiva u Zadru.

O knjizi će govoriti dr. sc. Ante Gverić ravnatelj Državnog arhiva u Zadru, doc. dr. sc. Mateo Bratanić i izv. prof. dr. sc. Milorad Pavić sa Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru te urednica knjige Zrinka Podhraški Čizmek, doktorandica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

 

 

Ožujak

 

DAZD, 12. ožujka

Državni arhiv u Zadru uključit će se u jubilarnu, desetu po redu manifestaciju „Zadar čita“, s izložbom pod nazivom „Pismo i pisma u arhivu“ kojom se kroz pet različitih tematskih cjelina prezentira arhivsko gradivo koje svojim sadržajem i oblikom objedinjuje elemente ovogodišnje zadane teme – pismo. „Pisma iz osobnih arhivskih fondova“ i „službena pisma“ uključuju izbor iz privatne korespondencije osoba i obitelji, te poslovne dopise i priopćenja iz ureda Zemaljske vlade i Namjesništva. Iz odjela Arhiva Zadarske nadbiskupije odabrana su pisma iz fonda zadarskog nadbiskupa i metropolita Dalmacije mons. Vinka Pulišića, među kojima osobito značajne papinske bule. U jednoj od cjelina bit će zastupljeni dokumenti s različitim vrstama pisama, poput glagoljice, beneventane, gotice ili bosančice, dok će u posebnoj skupini izložaka posjetitelji imati priliku pogledati zanimljive ilustrirane prikaze kao što su plakati s označenim poštanskim rutama i prigodne fotografije iz arhivske Fotografske zbirke.

Otvorenje izložbe bit će u ponedjeljak, 12. ožujka, s početkom u 12 sati. Izložba će biti postavljena u prostoru čitaonice Arhiva, a bit će je moguće razgledati do 30. ožujka 2018.