tamil telugu sex com செக்ஸ்ய் வீடியோ
Menu

Istražite gradivo

 

Arhivsko su gradivo sve odabrane informacije zapisane na bilo kojem mediju, koje su nastale, zaprimljene ili prikupljene u obavljanju djelatnosti pravnih i fizičkih osoba te mogu pružiti uvid u aktivnosti i činjenice povezane s njihovom djelatnošću, a koje imaju trajnu vrijednost za kulturu, povijest, znanost ili druge djelatnosti, ili za zaštitu i ostvarivanje prava i interesa osoba i zajednica, zbog čega se trajno čuva.

Gradivo koje se čuva u Arhivu rabi se za zaštitu kolektivnih i osobnih prava i interesa, za povijesna i znanstvena istraživanja, istraživanje obiteljske ili zavičajne prošlosti, osiguranje javnosti rada i odgovornosti, osiguranja prava građana na uvid i nadzor nad radom institucija, očuvanje kulturne i povijesne baštine, identiteta i vrijednosti koje se s njom povezuju.

Ako želite istraživati arhivsko gradivo važno je znati da ga možete koristiti samo u čitaonicama Arhiva. Uvjeti i način korištenja arhivskoga gradiva utvrđeni su Zakonom o arhivskome gradivu i arhivima, Pravilnikom o korištenju arhivskoga gradiva te Pravilnikom o radu čitaonica Hrvatskoga državnog arhiva. Navedene propise možete pronaći u Korisničkoj službi, čitaonicama ili niže na ovoj stranici, gdje ćete naći i kontaktne podatke u slučaju da nas ne možete osobno posjetiti.

Kada nam pišete, poželjno je navesti što je moguće više podataka kojima raspolažete kako bi vam mogli dati što precizniji odgovor.

Dobro je znati

  • Arhivsko je gradivo sređeno prema institucijama čijim je djelovanjem nastalo i strukturi koja je zadana načinom na koji je pojedina institucija organizirala svoje poslovanje i dokumentaciju, što znači da ponekad nećete naći sve relevantno gradivo za vaše istraživanje na jednome mjestu.
  • Prije istraživanja dobro je konzultirati knjige, enciklopedije i druge objavljene radove povezane s vašom temom jer će to biti putokaz prema povijesnim izvorima, odnosno arhivskim dokumentima.
  • Za istraživanje se možete dodatno pripremiti putem interneta, pretražujući Hrvatski arhivski informacijski sustav (HAIS), gdje možete pretražiti podatke o svim arhivskim fondovima i zbirkama, njihovim stvarateljima, obavijesnim pomagalima, posebnim vrstama gradiva (fotografije, isprave, matične knjige) te pregledati objavljene digitalne sadržaje.
  • Ako je vaše istraživanje genealoške vrste, važno je prikupiti imena, prezimena, mjesta i godine rođenja, vjenčanja, smrti i sl.
  • Kada započnete istraživati gradivo, najprije trebate utvrditi u kojima se sve cjelinama (fondovima i zbirkama) može nalaziti određena vrsta dokumenata, a potom, koristeći se obavijesnim pomagalom koje ćete dobiti u čitaonici ili u HAIS-u, pronaći i naručiti za korištenje traženi dokument.
  • U Arhivu se čuvaju i cjeline gradiva s ograničenom dostupnošću, čije korištenje podrazumijeva posebne uvjete ovisno o vrsti ograničenja
  • Ako niste u mogućnosti istraživati sami, određena arhivistička istraživanje ili usluge korištenja gradiva u drugom obliku mogu obaviti i stručni djelatnici arhiva, uz naknadu utvrđenu Cjenikom usluga HDA.

Javite nam se

Hrvatski državni arhiv

Marulićev trg 21

10 000 Zagreb

+385 (0)1 4801 921

  +385 (0)1 4829 000

info@arhiv.hr

Hrvatski arhivski informacijski sustav

Kada nam pišete poželjno je navesti što je moguće više podataka kojima raspolažete kako bi vam mogli dati što precizniji odgovor.