Menu

Tečajevi za djelatnike u pismohranama

Pružanje stručne pomoći u upravljanju i zaštiti dokumentacije jedna je od osnovnih zadaća Hrvatskoga državnog arhiva te se radi toga povremeno organiziraju tečajevi, radionice, seminari i drugi edukacijski programi s područja zaštite i obrade gradiva, uredskoga poslovanja, upravljanja dokumentacijom i drugih srodnih polja. Aktivnosti na tome području organiziraju se u skladu s Programom stručnoga usavršavanja Hrvatskoga državnog arhiva.

 

Uredsko poslovanje i upravljanje dokumentacijom​

Tečaj za djelatnike u pismohranama Uredsko poslovanje i upravljanje dokumentacijom (Modul I) održat će se u prostorijama Hrvatskoga državnog arhiva, Marulićev trg 21, u sljedećim terminima:

 

  • od 25. do 27. veljače 2019. (rok prijave do 18. veljače 2019.)
  • od 3. do 5. lipnja 2019. (rok prijave do 27. svibnja 2019.)
  • od 4. do 6. studenoga 2019. (rok prijave 28. listopada 2019.)

 

 

Prijave za tečaj su zatvorene.

 

 

Kontakt za informacije i upite

Lana Žaja

+385 (0)1 4801 947+385 (0)99 2198 999
obrazovanje@arhiv.hr

Tečaj za djelatnike u pismohranama od 13. do 15. lipnja 2018. u Hrvatskom državnom arhivu je popunjen

.

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Radionica Klasifikacijski planovi – svrha i metodologija izrade

Svrha su i cilj radionice uputiti na ulogu klasifikacijskih i razredbenih planova u ukupnome procesu upravljanja dokumentacijom (spisima, zapisima, gradivom).

Osobita važnost organizacije dokumentacije, a time i klasifikacije koja tu organizaciju definira, u tome je što izravno uvjetuje druge spisovodstvene funkcije, iskoristivost dokumentacije i ostvarenje svrhe njezina čuvanja. Loše organizirana dokumentacija loš je informacijski resurs i slabo će se rabiti bez obzira na vrijednost sadržaja. Loše organiziranom dokumentacijom teže je upravljati, a vrednovanje je ili nepouzdano ili će morati uključiti određenu dodatnu, često i zahtjevnu razinu sređivanja, odnosno osiguravanja znatnih dodatnih ljudskih, materijalnih i vremenskih resursa.

Radionica je ponajprije namijenjena predstavnicima organizacija s područja stvaratelja javnoga arhivskog i registraturnog gradiva, odnosno onima koje obavljaju neku javnu ovlast (državna tijela, državne upravne organizacije, lokalna i područna uprava i samouprava, osnovno, srednje i visoko školstvo, znanost, zdravstvo ...). No, ona može biti vrlo korisna i za ostale stvaratelje i pravne subjekte koji još nisu osmislili sustav organizacije svoje dokumentacije jer se kroz uvodna izlaganja i kasniji praktičan rad daje niz konceptualnih smjernica koje pomažu u osmišljavanju potrebnoga sustava.