Menu

Javni poziv za dostavu radova povodom Međunarodnog dana arhiva 2019. - Bicikl u srcu

Hrvatski državni arhiv poziva svu zainteresiranu djecu da se priključe obilježavanju Dječjega dana u HDA i pošalju svoje likovne i literarne radove najkasnije do 5. lipnja 2019. na adresu: Hrvatski državni arhiv (za Bicikl u srcu), Marulićev trg 21, 10000 Zagreb ili na e-poštu koordinatorica natječaja:

-Ana Štimac astimac@arhiv.hr

-Ana Svalina asvalina@arhiv.hr

-Anamarija Pupić Bakrač abakrac@arhiv.hr


KATEGORIJE
1. Likovni rad (pojedinačni rad i skupni rad)
2. Literarni rad (pojedinačni rad)


Svaki pojedinac i skupina mogu poslati samo jedan rad po kategoriji.
Prva tri odabrana rada iz svake kategorije bit će nagrađena.
Objava pobjedničkih radova bit će 12. lipnja 2019. u Hrvatskome državnom arhivu u 11 sati.
Sretno i dobru zabavu!

Pročitaj više

Hrvatski državni arhiv ove se godine priključio obilježavanju šestoga po redu Kliofesta

Hrvatski državni arhiv ove se godine priključio obilježavanju šestoga po redu Kliofesta, održanog pod sloganom Pišem povijest. Festival povezuje sve zainteresirane za povijest i povijesne teme, a ove je godine program bio posebno bogat. Organizirani su okrugli stolovi, predstavljanja knjiga i izložbe na nekoliko lokacija u gradu, uključujući i Hrvatski državni arhiv. U sklopu manifestacije predstavljene su sljedeće knjige: Tvoj dovijeka. Pisma Andrije Štampara Desanki Ristović 1924. – 1941., autorica S. Fatović-Ferenčić i D.  Hofgäff, Privid demokracije. Sabor u prvim godina komunističke Hrvatske (1945.-1953.), Zapisnici vlade Narodne Republike Hrvatske (1945.-1953.), autora N. Bukvića, Zapisnici Izvršnog komiteta CK SKH (1959.-1963.), Zapisnici Izvršnog komiteta CK SKH (1964.-1965.), autorica T. Šarić i M. Jukić i U predasima Velikog rata. Postkarte Stjepana Sertića 1915. – 1918., autora H. Gržine i M. Stipančevića. U povodu 120. obljetnice izlaženja Arhivskoga vjesnika u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održano je predavanje Rajke Bućin, dok je u Hrvatskome državnom arhivu upriličeno predstavljanje izložbe Uloga Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ u prijenosu zemnih ostataka Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana u Hrvatsku i prigodno predavanje Ladislava Dobrice koji je okupljenima predstavio koncept izložbe. Svi zainteresirani mogli su u sklopu programa Filmskog četvrtka, posvećenog osamdesetoj godišnjici rođenja Ivice Vidovića, pogledati film Ritam zločina u kojemu je Vidović ostvario jednu od svojih karakterističnih uloga. Nakon projekcije upriličen je i kratak razgovor s filmologom Hrvojem Turkovićem koji je progovorio o glumačkoj osobnosti Ivice Vidovića.

Pročitaj više

U Hrvatskom državnom arhivu održat će se simpozij o zaštiti fotografske baštine, od 22. do 24. svibnja 2019.

Hrvatski Državni arhiv (HDA) i Northeast Document Conservation Center (NEDCC) iz Andovera, MA USA, organiziraju trodnevni simpozij namijenjen konzervatorima-restauratorima, arhivistima, kustosima i ostalim skrbnicima fotografskoga gradiva. Cilj je simpozija potaknuti raspravu o očuvanju fotografske baštine na području srednje i istočne Europe, potaknuti daljnje obrazovanje stručnjaka za rad s fotografijama te stvoriti nove i ojačati postojeće veze među skrbnicima i institucijama.

Program simpozija uključivao bi prezentacije sudionika u NEDCC-jevu programu Advanced Photograph Conservation Internship, izlaganja stručnjaka raznih profila kojima je povjerena skrb o fotografskim zbirkama te jednodnevnu radionicu o zaštiti i čuvanju fotografija.

Molimo da zainteresirani sudionici slijede https://www.nedcc.org/about/nedcc-stories/croatian-state-archives-symposium

Pročitaj više