Menu

Kulturni četvrtak

Kulturni četvrtak u HDA pokrenut je 2013. godine radi popularizacije kulturno-prosvjetnih aktivnosti arhiva kao jednoga segmenta djelatnosti arhivskih institucija u Hrvatskoj. Program čini niz predavanja koja se održavaju jednom mjesečno, obuhvaćajući različite teme iz svih znanstvenih polja, s osnovnom idejom da se znatnim dijelom temelje na arhivskome gradivu koje se čuva u našemu arhivu. Interdisciplinarnim pristupu u konceptima predavanja korisnicima i široj javnosti pokušava se predstaviti uloga arhiva u društvenome životu.

 

 

 

Održan je Kulturni četvrtak u HDA: Jaša Dalmatin: potkralj Gudžerata u kontekstu hrvatskoga povijesnog romana

 

U okviru redovnog programa HDA, Kulturni četvrtak, 26. rujna 2019., u prostoru Kataloga hrvatska višestruko nagrađivana književnica i znanstvenica dr. sc. Julijana Matanović održala je predavanje Jaša Dalmatin: potkralj Gudžerata u kontekstu hrvatskoga povijesnog romana.

Profesorica Matanović je u sklopu predavanja ukazala na značaj i slojevitost hrvatskog povijesnog romana kroz temeljitu analizu i interpretaciju njegovog razvoja, pritom koristeći sebi svojstven opušten i topao pristup čime je još jednom potvrdila svoje mjesto i ulogu u suvremenoj hrvatskoj književnosti.