Menu

Kulturni četvrtak

Kulturni četvrtak u HDA pokrenut je 2013. godine radi popularizacije kulturno-prosvjetnih aktivnosti arhiva kao jednoga segmenta djelatnosti arhivskih institucija u Hrvatskoj. Program čini niz predavanja koja se održavaju jednom mjesečno, obuhvaćajući različite teme iz svih znanstvenih polja, s osnovnom idejom da se znatnim dijelom temelje na arhivskome gradivu koje se čuva u našemu arhivu. Interdisciplinarnim pristupu u konceptima predavanja korisnicima i široj javnosti pokušava se predstaviti uloga arhiva u društvenome životu.

 

Jučer je u HDA održano predavanje o Ivanu Tišovu koji se ubraja među najvažnije hrvatske umjetnike s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Doznali smo zanimljivosti iz njegova poslovnog, ali i privatnog života u kontekstu zbivanja na likovnoj sceni Hrvatske u navedenom razdoblju.

Bilo je zanimljivo čuti anegdote o njegovu odnosu s Izidorom Kršnjavim pod kojim je Tišov ostvario veliki opus – koji čine brojni portreti suvremenika, žanr scene, folklorni motivi, mrtve prirode, alegorijske, historijske i religijske kompozicije. Govorilo se i o njegovu odnosu s Vlahom Bukovcem koji je predvodio likovnu koloniju koja je bila začetnik hrvatske moderne, a kojoj je Tišov dao izniman doprinos. Svojim je kompozicijama ukrasio i zgradu Hrvatskog državnog arhiva, Artes Liberales, Scientiae naturales – scientiae scolasticae, koje su nastale za vrijeme njegova školovanja u Parizu, kao i mnoge druge brojne građevine ne samo u Zagrebu već diljem Lijepe naše. Zahvalni smo profesoru Damjanoviću na sjajnom predavanju koje je na neki način i početak Programa obilježavanja 150. godišnjice rođenja slikara Ivana Tišova: život i djelo (Viškovci, 8. veljače 1870.- Zagreb, 20. rujna 1928.) koji uključuje predavanje i izložbe, znanstveni skup na KBF-u u Đakovu 15. svibnja 2020., kao i drugu slikarsku koloniju.

 

Više o samom programu možete doznati na http://info.hazu.hr/upload/File/2020/DJAKOVO-Ivan-TI%C5%A0OV.pdf