Menu

Panel o Nacionalnom planu razvoja arhivske djelatnosti, 13. prosinca 2019. u 10h u Hrvatskom državnom arhivu

Pozivamo sve zainteresirane na panel raspravu o Nacionalnom planu razvoja arhivske djelatnosti koja će se održati u petak, 13. prosinca 2019., u Hrvatskom državnom arhivu (dvorana Katalozi), s početkom u 10h. Nacionalni plan razvoja arhivske djelatnosti pretpostavka je za izgradnju suvremene arhivske djelatnosti u Hrvatskoj u ozračju izazova 21. stoljeća. Njime će se omogućiti preobrazba arhivske službe u suvremeni javni servis te puna dostupnost i korištenje arhivskog gradiva i podataka o njemu bez obzira na oblik u kojem je gradivo nastalo ili mjesto na kojem se čuva.

Pročitaj više

Obavijest o radu Čitaonice Hrvatskog državnog arhiva 6. prosinca 2019.

Obavještavamo vas kako će Čitaonica Hrvatskog državnog arhiva za korisnike u petak, 6. prosinca 2019., biti otvorena do 12:45h.

 

Pročitaj više

Projekcije filmova Odjela Hrvatske kinoteke HDA, 10. prosinca 2019. u 18:30h u kinu Tuškanac

Pozivamo vas na besplatne projekcije filmova Inspektor se vratio kući (1959.) i Ponedjeljak ili utorak (1966.) redatelja Vatroslava Mimice, iz zbirki Odjela Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva u sklopu redovnog programa Filmski kurikulum 10. prosinca 2019. u kinu Tuškanac u 18:30h.

http://kinotuskanac.hr/cycle/filmski-kurikulum

Pročitaj više

U Hrvatskom državnom arhivu održan je znanstveni kolokvij povodom 120. obljetnice Arhivskog vjesnika

U utorak, 26. studenoga 2019., u Hrvatskom državnom arhivu održan je znanstveni kolokvij povodom 120. obljetnice Arhivskog vjesnika, središnjeg hrvatskog arhivističkog časopisa. Izlagači su se u svojim izlaganjima dotaknuli raznih tema koje su tijekom više od jednog stoljeća bile obrađivane u spomenutome časopisu, kao i njegove povijesti, utemeljenja i citiranosti u domaćoj društvenoj i humanističkoj periodici. Zatvaranje kolokvija zaključeno je izlaganjem urednice dr. sc. Rajke Bućin koja se osvrnula na proteklih dvadeset godina uređivanja i razvoja časopisa kao stručne i znanstvene publikacije te onoga što mu predstoji u budućnosti – održavanje stečenog statusa te stremljenje prema što većoj citiranosti i vidljivosti u najvećim svjetskim indeksnim i citatnim bazama.

Pročitaj više

Kulturni četvrtak u HDA - razgovor o romanu „Bakrene sove“ Pavla Pavličića, 28. studenog 2019. u Hrvatskom državnom arhivu

Pozivamo vas na razgovor o romanu Bakrene sove Pavla Pavličića. 28. studenoga 2019. u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu, Marulićev trg 21, Zagreb.

Pročitaj više

Znanstveni kolokvij "120 godina Arhivskoga vjesnika", Hrvatski državni arhiv 26. studenog 2019.

Hrvatski će državni arhiv u utorak 26. studenoga ove godine znanstvenim kolokvijem naziva 120 godina Arhivskoga vjesnika obilježiti obljetnicu izlaska prvoga broja jednoga od najstarijih znanstvenih časopisa u nas. Tim će povodom ugledni znanstvenici te stručnjaci iz krovne hrvatske arhivske ustanove izlaganjima nastojati rasvijetliti pojedine sastavnice prošlosti ove arhivističko-historiografske publikacije i nagovijestiti smjernice njezina daljnjega razvoja.

Pročitaj više