Menu

Hrvati u Tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.) - međunarodna konferencija "Chronicles of Mercenaries, legends and stereotypes", 9. i 10. travnja 2018.

Hrvatski institut za povijest, Hrvatski državni arhiv i Hrvatski povijesni muzej početkom travnja 2018. godine pokreću međunarodni interdisciplinarni projekt u povodu obilježavanja 400. godišnjice početka Tridesetogodišnjeg rata (1618. – 1648.), jednog od najznačajnijih događaja europske povijesti. Iako je ovaj dramatični sukob u geografskom pogledu uglavnom zahvatio samo Srednju Europu, u političkom, društvenom, gospodarskom i kulturnom pogledu izvršio je snažan utjecaj na cijeli europski prostor, pa i šire. Važnu ulogu u Tridesetogodišnjem ratu imale su hrvatske postrojbe, čija je hrabrost i odvažnost, a posebno specifičan način ratovanja u tako zvanom "malom ratu" izazivala strahopoštovanje i među saveznicima i među protivnicima. Upravo je Tridesetogodišnji rat jedan od krucijalnih povijesnih događaja koji je utjecao na (stereotipnu) percepciju „Hrvata“ u širem europskom kontekstu, te kao takav zaslužuje maksimalnu pažnju i ekstenzivno istraživanje.

Pročitaj više

Međunarodni arhivistički skup 4th Croatia ICARUS days & EURBICA Conference „European archival landscape: Reaching out for new horizons“ održan u Trogiru

U suorganizaciji ICARUS Hrvatska, ICARUS-a, Državnog arhiva u Splitu, EURBICA-e, HDA i drugih europskih partnera u Trogiru je u ožujku 2018. organiziran međunarodni skup iz područja europske kulturne baštine posvećen promicanju međunarodnih stručnih standarda i politika na području arhivske djelatnosti i kulturne baštine u domaćoj stručnoj zajednici i poticanje aktivne međunarodne suradnje. 4 dani ICARUS-a u Hrvatskoj & EURBICA  konferencija pod nazivom European archival landscape: Reaching out for new horizons koja se odvijala u Hotelu Medena od 14. do 16. ožujka okupila je 160 sudionika iz dvadesetak zemalja, uključujući i istaknute stručnjake i predstavnike međunarodnih stručnih tijela, organizacija i projekata (ICA, EURBICA, APEF, ARMA, DARIAH, European Time Machine projekt i dr.).

Materijali sa skupa su dostupni na https://drive.google.com/drive/folders/11UNHl4EjOiP2CuQhGA8WL5each0_JMn5.

                                                                                   

Pročitaj više

Tečaj za djelatnike u pismohranama od 13. do 15. lipnja 2018. u Hrvatskom državnom arhivu

.

Pročitaj više

Stručna konferencija "Dani e-infrastrukture 2018 - Izazovi (ne)otvorenosti", 11. i 12. travnja 2018.

Konferencija Srca, Dani e-infrastrukture 2018, održat će se u Zagrebu, 11. i 12. travnja 2018. godine.

Predavanja će se održati u centru City Plaza Zagreb gdje se održava i dio radionica. Preostali dio radionica održat će se u Srcu.

Okosnica programa nadolazeće konferencije bit će pitanja otvorenosti podataka, infrastrukture, znanosti, obrazovanja i ostalih relevantnih elemenata u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Ukratko, izazovi (ne)otvorenosti.

Predavanja će se u okviru konferencije održavati u četiri tematska područja

  • Informacijski sustavi u znanosti i visokom obrazovanju
  • Digitalni repozitoriji u znanosti i visokom obrazovanju
  • Infrastrukture za napredno računanje
  • Novi alati i tehnologije u obrazovanju

kroz koja će se, osim pitanja otvorenosti, prikazati aktualne informacije, pregledi, istraživanja i promišljanja vezano uz ove važne segmente funkcioniranja sustava visokog obrazovanja.

Više informacija na http://dei.srce.hr/.

 

Pročitaj više

Kulturni četvrtak u HDA: Spektar povijesnih crtica fizike, 22. ožujka 2018. u Hrvatskome državnom arhivu

Pozivamo vas na predavanje Spektar povijesnih crtica fizike 22. ožujka 2018. u 18 sati u Hrvatskome državnom arhivu, Marulićev trg 21, Zagreb.

Predavanje će na popularan način prezentirati povijest fizike, te kako je ona tijekom stoljeća utjecala na ekonomski, politički ali i kulturni razvoj Europe. Pokušat će također odgovoriti na pitanje zašto je za znanost važna 1666. godina, koja je veza Galilea, Newtona i Goethea, te da li je za fiziku isključivo presudna eksperimentalna znanstvena metoda. I ono najvažnije: zašto nam je XX. stoljeće donijelo kompletan preokret u znanosti, te kako su povezani ljubav, moral i fizika.
Znatiželjni? Dođite …

Pročitaj više

U HDA održan okrugli stol o prijedlogu novoga Zakona o arhivskom gradivu i arhivima

Pročitajte osvrt s mrežnih stranica Ministarstva kulture

 

Pročitaj više