Menu

Treći hrvatski iseljenički kongres, Osijek, od 28. lipnja do 1. srpnja 2018.

Treći iseljenički kongres "Odlazak - ostanak - povratak" posvećen je razlozima odselidbe i neatraktivnosti povratka. Potaknut će se istraživanja među hrvatskim iseljenicima različitih generacija kako bi se doznalo zašto i kada su napustili domovinu, kakva su njihova iskustva u novim sredinama, planiraju li se vratiti u domovinu i pod kojim uvjetima bi se odlučili na taj korak, jesu li zadovoljni politikom Republike Hrvatske spram hrvatskih iseljenika, te imaju li konkretne primjedbe i prijedloge državnim vlastima u Republici Hrvatskoj za kvalitetniju i učinkovitiju suradnju na relaciji domovina i iseljeništvo.

Kao i na prethodnim kongresima, i na Treći hrvatski iseljenički kongres pozvani su znanstvenici i stručnjaci koji se bave temom proučavanja hrvatskog iseljeništva iz iseljeništva i domovine, ali i poslovni ljudi, povratnici u domovinu koji će predstaviti svoja osobna iskustva pri realizaciji projekata i poduzetničkih aktivnosti u Hrvatskoj. Između ostaloga, fokus kongresa bit će i na pripadnicima druge i treće generacije potomaka hrvatskih iseljenika te na mogućnosti njihovog doseljenja u domovinu njihovih roditelja.

 

Više informacija na poveznici http://www.cro-diasporacongress.com/

Pročitaj više

Popis kandidata i vremenik polaganja ispita za ispitni rok 3., 4. i 5. srpnja 2018. u Državnom arhivu u Zagrebu

.

Pročitaj više

Tečaj za djelatnike u pismohranama od 5. do 7. studenog 2018. u Hrvatskom državnom arhivu

.

Pročitaj više

Promotivna prodaja naklade HDA od 8. do 15. lipnja 2018.

Od 8. do 15. lipnja 2018. za vas smo pripremili prodaju naklade HDA po promotivnim cijenama.

Pročitaj više

Filmski četvrtak u HDA: '68 - godina koja se (ne) vraća, 14. lipnja 2018.

U sklopu Međunarodnog dana arhiva prikazujemo filmske projekcije na temu „'68 - godina koja se (ne) vraća“, 14. lipnja u 18 sati.

Pročitaj više

U Hrvatskom državnom arhivu započelo je obilježavanje Međunarodnog dana arhiva

 

U petak, 8. lipnja 2018. u Hrvatskome državnom arhivu započelo je obilježavanje ovogodišnjega Međunarodnog dana arhiva. Program je otvoren projekcijom filma „Devetnaest (19) pitanja iz 1968.“ redatelja Slavka Goldsteina uz uvodni komentar kolege Mladena Burića, filmskoga arhivista iz Odjela Hrvatskog filmskog arhiva. Nakon projekcije uslijedilo je otvorenje izložbe „Tragom prošlosti – Hrvatska 1968.“, kojom se nastojalo zahvatiti najvažnija zbivanja u Hrvatskoj navedene godine, vezano ne samo uz politička događanja, već i uz gospodarstvo, kulturu, umjetnost, znanost, sport, modu i dr. Niz reproduciranih i izvornih dokumenata koji su dio fondova i zbirki Hrvatskoga državnog arhiva rasvjetljavaju tadašnje političke prilike u državi, ali i oslikavaju svakodnevicu građana Hrvatske. Nakon uvodnih riječi ravnatelja Hrvatskoga državnog arhiva, dr. sc. Dinka Čuture, o konceptu i kontekstu izložbe govorila je jedna od autorica, dr. sc.  Tatjana Šarić, a izložbu je proglasio otvorenom dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture.

Prenosimo djelić atmosfere te vas srdačno pozivamo na razgled izložbe i posjet ostalim našim programima.

Izložba  je otvorena do 5. listopada 2018.

Pročitaj više