Menu

Novi Zakon o arhivskom gradivu i arhivima stupio je na snagu 19. srpnja 2018.

Hrvatski sabor je na svojoj 8. sjednici održanoj 29. lipnja 2018. usvojio novi Zakon o arhivskom gradivu i arhivima. Zakon je objavljen  11. srpnja 2018. u Narodnim novinama broj 61/2018, a stupio je na snagu 19. srpnja 2018.

Pročitaj više

Najavljujemo temu Međunarodnog dana arhiva 2019.

Hrvatsko arhivističko društvo predložilo je za Međunarodni dan arhiva, 9. lipnja 2019., temu povezanu s 200. obljetnicom patentiranja bicikla:  Bicikl – ljubavi moja.

U dokumentima i drugim zapisima koje čuvamo u arhivima mogu se naći razni motivi na temu biciklizma; biciklistička i druga sportska društva, biciklisti iz našeg grada, biciklistička natjecanja i razne druge sportske manifestacije, uloga bicikla na selu i u gradu, poštanska služba, prometna rješenja u gradovima, povezani izumi, vezana industrija i dizajn, stil života, zdravlje i slično. Međunarodni dan arhiva idealna je prilika predstaviti te izvore javnosti.

Pročitaj više

Treći hrvatski iseljenički kongres, Osijek, od 28. lipnja do 1. srpnja 2018.

Treći iseljenički kongres "Odlazak - ostanak - povratak" posvećen je razlozima odselidbe i neatraktivnosti povratka. Potaknut će se istraživanja među hrvatskim iseljenicima različitih generacija kako bi se doznalo zašto i kada su napustili domovinu, kakva su njihova iskustva u novim sredinama, planiraju li se vratiti u domovinu i pod kojim uvjetima bi se odlučili na taj korak, jesu li zadovoljni politikom Republike Hrvatske spram hrvatskih iseljenika, te imaju li konkretne primjedbe i prijedloge državnim vlastima u Republici Hrvatskoj za kvalitetniju i učinkovitiju suradnju na relaciji domovina i iseljeništvo.

Kao i na prethodnim kongresima, i na Treći hrvatski iseljenički kongres pozvani su znanstvenici i stručnjaci koji se bave temom proučavanja hrvatskog iseljeništva iz iseljeništva i domovine, ali i poslovni ljudi, povratnici u domovinu koji će predstaviti svoja osobna iskustva pri realizaciji projekata i poduzetničkih aktivnosti u Hrvatskoj. Između ostaloga, fokus kongresa bit će i na pripadnicima druge i treće generacije potomaka hrvatskih iseljenika te na mogućnosti njihovog doseljenja u domovinu njihovih roditelja.

 

Više informacija na poveznici http://www.cro-diasporacongress.com/

Pročitaj više

Popis kandidata i vremenik polaganja ispita za ispitni rok 3., 4. i 5. srpnja 2018. u Državnom arhivu u Zagrebu

.

Pročitaj više

Tečaj za djelatnike u pismohranama od 5. do 7. studenog 2018. u Hrvatskom državnom arhivu

.

Pročitaj više

Promotivna prodaja naklade HDA od 8. do 15. lipnja 2018.

Od 8. do 15. lipnja 2018. za vas smo pripremili prodaju naklade HDA po promotivnim cijenama.

Pročitaj više