Menu

Kulturni četvrtak u HDA: Tradicija, potreba ili pomodarstvo: Hrvati u svjetlu politike prema iseljeništvu u prvoj polovici 20. stoljeća, 25. listopada 2018. u Hrvatskom državnom arhivu

U sklopu Kultunog četvrtka pozivamo vas na predavanje Tradicija, potreba ili pomodarstvo: Hrvati u svjetlu politike prema iseljeništvu u prvoj polovici 20. stoljeća. 25. listopada 2018. u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu.

Pročitaj više

Filmski četvrtak u HDA – "Stjepan Radić", 18. listopada 2018. u Hrvatskom državnom arhivu

U okviru projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke prikazujemo program Stjepan Radić (uz 90-u obljetnicu smrti).

  • Vođa i njegov narod, dokumentarni film , 1928., 12 min.
  • Stjepan Radić, arhivski snimci, 11 min.

18. listopada 2018. u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu.
 

Pročitaj više

Atraktivni sadržaji obilježili Dane Hrvatskog državnog arhiva od 9. do 12. listopada 2018.

Hrvatski državni arhiv i ove je godine svečano obilježio Dane Hrvatskog državnog arhiva, od 9. do 12. listopada 2018. godine. Već tradicionalno, Dane Hrvatskog državnog arhiva prati bogati program koji se proteže kroz cijeli tjedan.

 

„Posljedica svakog perioda totalitarizma u povijesti je gubitak unutrašnje duhovne demokracije u ljudima, demokracije koja podrazumijeva postojanje raznih mišljenja, ideja i stavova“

(Inicijativni odbor za osnivanje samostalnog demokratskog i socijalističkog časopisa, Zadarska deklaracija, 1966.)

 

Središnje događanje ovogodišnjeg programa bilo je posvećeno temi kulturne opozicije, koja se od 2014. godine sustavno obrađuje povodom 25 godina pada Berlinskoga zida u okviru europskog projekta COURAGE – Kulturna opozicija: razumijevanje kulturne baštine neslaganja u bivšim socijalističkim državama pod koordinacijom Mađarske akademije znanosti i umjetnosti. Kao rezultat timskog rada na projektu i arheološkog kopanja po raznim kutijama fondova i zbirki, nastala je izložba Arheologija otpora, autora dr. sc. Teodore Shek Brnardić s Hrvatskog instituta za povijest i dr. sc. Nenada Bukvića iz Hrvatskog državnog arhiva. Svečano otvorenje izložbe Arheologija otpora održano je 9. listopada 2018. u atriju Hrvatskog državnog arhiva. Izložbu prati katalog u kojem su predstavljeni izlošci iz virtualno formiranih hrvatskih zbirki koje oslikavaju različite slojeve neslaganja i otpora politici komunističkih vlasti u kulturnoj sferi.

Aktivnosti su se nastavile u srijedu 10. listopada s programom posvećenom djeci. Bio je to Dječji dan u HDA. Dr. sc. Darija Hofgräff, kao autorica teksta i ilustracija slikovnice S Ljudevitom kroz Arhiv, održala je prigodni igrokaz za razigrane, raspjevane i vidno zainteresirane osnovnoškolce. Nakon igrokaza, aktivnosti Dječjeg dana nastavile su se projekcijom igranog filma za djecu Tajna starog tavana, redatelja Vladimira Tadeja. Dan je zaokružen promocijom slikovnice S Ljudevitom kroz Arhiv, o kojoj su govorile lektorica doc. dr. sc. Ivana Klinčić, spisateljica Grozdana Cvitan te autorica slikovnice dr. sc. Darija Hofgräff.

U četvrtak 11. listopada održano je predavanje koje naglašava značaj suradnje baštinskih i znanstvenih ustanova, kao jedne od tema ovogodišnjega programa Dana Arhiva. Panel predavanjem Suradnja baštinskih i znanstvenih institucija: primjer EU projekta i registra Courage, dr. sc. Lidija Bencetić i dr. sc. Josip Mihaljević s Hrvatskog instituta za povijest predstavili su mrežni registar COURAGE i ukazali na važnost povezivanja baštinskih i znanstvenih institucija. Dan je zaokružen projekcijom filma Život sa stricem redatelja Krste Papića, iz zbirke Hrvatske kinoteke, koji je publici predstavio filmski arhivist Juraj Kukoč. O filmu Život sa stricem, Filmski leksikon u izdanju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža navodi:

"Strukturiran kao protagonistova retrospekcija, uokvirena stričevom smrću, film je rekonstrukcija razdoblja prvih većih gospodarskih pogrješaka socijalističkog režima, što se manifestiralo u zanemarivanju seljaka u korist industrije i državnih službi, a što je kao izravnu posljedicu imalo napuštanje škole kod seljačke djece, ali i moralne devijacije što čini temeljnu temu djela. Živopisni i jasno karakterizirani likovi smješteni su u podneblje vrlo slično autorovu često korištenu kamenjaru, ali ovaj put s blizinom mora i talijanske obale kao željene granice slobode."

S Danom otvorenih vrata u petak 12. listopada zaokružene su kulturno-prosvjetne aktivnosti vezane uz proslavu Dana Hrvatskog državnog arhiva. Tom prigodom su zainteresirani posjetitelji doznali informacije za korištenje arhivskog i knjižnog gradiva, prisustvovali stručnim razgledima zgrade arhiva i spremišta, te s posebnim zanimanjem pratili obilazak Središnjeg laboratorija za konzervaciju i restauraciju te Središnjeg fotolaboratorija. Izniman interes posjetitelja i taj dan zaokupila je izložba Arheologija otpora o kojoj su govorili autori dr. sc. Teodora Shek Brnardić i dr. sc. Nenad Bukvić.

Osim raznovrsnog programa i brojnih aktivnosti koje su obogatile ove dane, istaknuli bismo i predavanje održano na samom početku obilježavanja Dana Hrvatskog državnog arhiva, 9. listopada,  Razvoj Slovenskoga elektronskog arhiva, dr. sc. Bojana Cvelfara, direktora Arhiva Republike Slovenije i dr. sc. Tatjane Hajtnik, voditeljice projekta e-ARH.si.

 

Također, cijeli tjedan posjetitelji su po promotivnim cijenama imali priliku kupiti knjige i druga izdanja Hrvatskog državnog arhiva u konvencionalnom ili digitalnom obliku, što je posebno razveselilo prijatelje dobrog štiva.

Ovogodišnji Dani Hrvatskog državnog arhiva popraćeni su i brojnim medijskim objavama i velikim brojem istupa djelatnika HDA u medijima. Između ostaloga, autori izložbe Arheologija otpora gostovali su na Hrvatskom katoličkom radiju u emisiji Aktualno!, a snimku razgovora s novinarkom Vesnom Bihar možete poslušati na http://www.hkr.hr/?sec=6&tid=17. 9. listopada u Dnevniku 2 i u Vijestima iz kulture bio je prikazan Prilog HRT-a o izložbi, a izložba je najavljena i u emisiji Dobro jutro, Hrvatska te na Radio Sljemenu. Također, program Dana HDA već tradicionalno prate novinari HINE, dok je od tiskanih medija izložbu popratio tjednik Nacional reportažom Socijalizam treba biti kulturna baština koja pripada svima.

 

„Ali u pitanju prihvaćanja fašizma ili komunizma, dakle jednog sistema koji traži posvemašnje podvrgnuće čovjeka laži-dogmi, čovjek mora sve to razjasniti sebi i svojoj savjesti i društvu u kome živi, radi čega je sve to učinio i za čim je težio.“

(Bogdan Radica, Hrvatska 1945, 1974.)

 

Zadovoljni velikim brojem posjetitelja raznih profila, radosno vas očekujemo i sljedeće godine!

Pročitaj više

Izložba „Arheologija otpora: otkrivanje zbirki kulturne opozicije u socijalističkoj Hrvatskoj“ u Hrvatskom državnom arhivu

Hrvatski državni arhiv i Hrvatski institut za povijest u sklopu projekta COURAGE pozivaju na izložbu Arheologija otpora: otkrivanje zbirki kulturne opozicije u socijalističkoj Hrvatskoj. Izložba se može razgledati do 14. prosinca 2018.

Pročitaj više

U Knjižnici HAZU od 15. listopada do 15. prosinca 2018. posjetite izložbu „Konzervatorsko-restauratorski radovi u 7 državnih arhiva“

Izložbu Konzervatorsko-restauratorski radovi u 7 državnih arhiva u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige, možete razgledati u Knjižnici HAZU od 15. listopada do 15. prosinca 2018.  Izložba je pripremljena za Susret konzervatora i restauratora arhivskog i knjižnog gradiva državnih arhiva održan u Hrvatskom državnom arhivu 25. i 26. rujna 2018., a čini je 13 plakata sa stručnim temama konzervatorsko-restauratorskih radova i istražnih radova na arhivskom i knjižnom gradivu u državnim arhivima. Predstavljanjem izložbe u Knjižnici HAZU namjera je približiti široj javnosti konzervatorsko-restauratorsku djelatnost u našim državnim arhivima.

Pročitaj više

50. savjetovanje hrvatskih arhivista, u Osijeku od 24. do 26. listopada

Hrvatsko arhivsko društvo u Osijeku od 24. do 26. listopada organizira 50. savjetovanje hrvatskih arhivista s temom Privatno arhivsko gradivo i koncept sveobuhvatnog arhiva.

Više o programu savjetovanja pročitajte na poveznici.

Pročitaj više