Menu

Tečaj za djelatnike u pismohranama,u Hrvatskom državnom arhivu od 28. veljače do 2. ožujka 2018.

.

Pročitaj više

Filmski četvrtak u HDA: Hrvatska prije 70 godina, 18. siječnja 2018. u Hrvatskome državnom arhivu

Filmski četvrtak u HDA

U okviru projekcija iz nacionalne zbirke HFA prikazujemo nekoliko reportaža o Hrvatskoj prije 70 godina iz filmskog žurnala Pregled (1948.).

18. siječnja 2018. u 18 sati u Hrvatskome državnom arhivu (dvorana Katalozi), Marulićev trg 21, Zagreb.

Pročitaj više

Predstavljanje izdanja Hrvatskog državnog arhiva u 2017. godini održano je u Velikoj čitaonici HDA

U prepunoj dvorani Velike čitaonice HDA održano je predstavljanje izdanja Hrvatskog državnog arhiva u 2017. godini – U vrtlogu komunizma: mladi Hrvatske 1945. – 1954. autorice Tatjane Šarić (urednica Melina Lučić),  Iseljeništvo: Vodič kroz fondove i zbirke Hrvatskoga državnog arhiva Kazala (urednica Rajka Bućin), Arhivski vjesnik 60/2017 (glavna i odgovorna urednica Snježana Ivanović), Fontes 23/2017 (odgovorni urednik Dinko Čutura, glavni urednik Ladislav Dobrica) i FIAF-ov priručnik za katalogizaciju pokretnih slika (odgovorni urednik Dinko Majcen).

Također su uručeni  prigodni darovi jubilarcima i umirovljenicima. Na kraju je premijerno prikazan promotivni film o HDA Roberta Knjaza. Tradicionalnim druženjem djelatnika, suradnika i prijatelja Arhiva obilježili smo završetak 2017. godine.

Pročitaj više

4. dani ICARUS-a u Hrvatskoj: European archival landscape: Reaching out for new horizons, u Trogiru od 14. do 16. ožujka 2018.

ICARUS Hrvatska u suradnji s konzorcijem ICARUS, Državnim arhivom u Splitu i drugim partnerima organizira 4. dane ICARUS-a u Hrvatskoj pod nazivom European archival landscape: Reaching out for new horizons koji će se održati u Trogiru, Hotel Medena, 14. - 16. ožujka 2018.

Na skupu će biti predstavljena djelatnost ICARUS-a i njegovih članova kroz raznovrsne aktivnosti na digitalizaciji i zaštiti pisane baštine u okviru tekućih arhivskih projekata i programa diljem Europe, uključujući co:op  i digitalne platforme Monasterium, Topotheque i Matricula te najnovije inicijative poput European Flagship projekta Time Machine. Također će biti predstavljene i aktualne međunarodne  teme, s naglaskom na Europski arhivski portal i EURBICA aktivnosti, kao što su Safe Havens for Archives at Risk i zajednička arhivska baština te druga otvorena pitanja vezana uz digitalnu baštinu, korištenje digitalnih informacija, otvaranje AKM ustanova te raznovrsni interdisciplinarni portali i projekti s područja kulture i znanosti.

 Više informacija možete saznati na  http://icar-us.eu/en/events/ i na http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=79640.

Pročitaj više

Vrijeme je za darivanje, podsjećamo na prigodnu prodaju izdanja, replika i suvenira HDA.

*

Pročitaj više

Obavijest o radnom vremenu Korisničke službe i čitaonica na Marulićevom trgu 21, 20. prosinca 2017.

Obavještavamo cijenjene korisnike da 20. prosinca 2017. neće raditi Korisnička služba niti čitaonice HDA na Marulićevom trgu 21. Umjesto toga, sve naše korisnike pozivamo da se pridruže na promociji naših izdanja u 2017. koja počinje u 12 sati te na prigodnom božićnom druženju.

Pročitaj više