Menu

Predstavljanje izdanja Hrvatskog državnog arhiva u 2017. godini održano je u Velikoj čitaonici HDA

U prepunoj dvorani Velike čitaonice HDA održano je predstavljanje izdanja Hrvatskog državnog arhiva u 2017. godini – U vrtlogu komunizma: mladi Hrvatske 1945. – 1954. autorice Tatjane Šarić (urednica Melina Lučić),  Iseljeništvo: Vodič kroz fondove i zbirke Hrvatskoga državnog arhiva Kazala (urednica Rajka Bućin), Arhivski vjesnik 60/2017 (glavna i odgovorna urednica Snježana Ivanović), Fontes 23/2017 (odgovorni urednik Dinko Čutura, glavni urednik Ladislav Dobrica) i FIAF-ov priručnik za katalogizaciju pokretnih slika (odgovorni urednik Dinko Majcen).

Također su uručeni  prigodni darovi jubilarcima i umirovljenicima. Na kraju je premijerno prikazan promotivni film o HDA Roberta Knjaza. Tradicionalnim druženjem djelatnika, suradnika i prijatelja Arhiva obilježili smo završetak 2017. godine.

Pročitaj više

Vrijeme je za darivanje, podsjećamo na prigodnu prodaju izdanja, replika i suvenira HDA.

*

Pročitaj više

Obavijest o radnom vremenu Korisničke službe i čitaonica na Marulićevom trgu 21, 20. prosinca 2017.

Obavještavamo cijenjene korisnike da 20. prosinca 2017. neće raditi Korisnička služba niti čitaonice HDA na Marulićevom trgu 21. Umjesto toga, sve naše korisnike pozivamo da se pridruže na promociji naših izdanja u 2017. koja počinje u 12 sati te na prigodnom božićnom druženju.

Pročitaj više

Film za djecu „Izgubljena olovka“(1960) prikazan na Filmskom četvrtku

Film za djecu „Izgubljena olovka“ (1960) Fedora Škubonje po scenariju njegove žene Stanislave Borisavljević prikazan je na Filmskom četvrtku u HDA 14. prosinca 2017. U jednostavnoj radnji filma, u nekoj školi zabačenog bosanskog sela, jedan učenik izgubi olovku. I tu počinje prava drama o istini, ljubavi, komformizmu, prijateljstvu i cijelom svemiru međuljudskih odnosa. Među zainteresiranom publikom bio je i redatelj Arsen Anton Ostojić  koji je film ponovo došao pogledati nakon dugo vremena i ustvrdio da se radi o sjajnom filmu stručno ga objašnjavajući. I sam je od publike dobio komplimente za svoj film „Halimin put“.

Pročitaj više

O izložbi "Pommer 1856 / Gojević 2016 Fotografične slike naših narodnih spisateljah" u Nacionalu

Jedan od autora izložbe „Pommer 1856 / Gojević 2016 Fotografične slike naših narodnih spisateljah“ je Hrvoje Gržina, pročelnik Središnjeg fotolaboratorija u HDA. Razgovor u Nacionalu predstavlja izložbu i važnost Franje Pommera, čuvenog zagrebačkog fotografa koji je portretirao brojne zagrebačke uglednike. Prenosimo tekst u cijelosti.

Pročitaj više

Izložba „Priče iz baštine“ u Hrvatskom državnom arhivu do 3. siječnja 2018.

Izložba „Priče iz baštine“ koju je pripremio Arhiv Republike Slovenije u suradnji s RTV Slovenija i Diplomatskim arhivom slovenskog Ministarstva vanjskih poslova otvoren je u Hrvatskom državnom arhivu i može se pogledati do 3. siječnja 2018. godine.

Izložba predstavlja sadržaj i značenje sporazuma koji je prilikom potpisivanja shvaćen kao znak nade u stabilnost u regiji i temelj za dobrosusjedske, političke, gospodarske i kulturne odnose između novih država. Na 15 postera riječju i fotografijama prate se događanja  nakon raspada bivše SFRJ na pet suverenih jednakopravnih slijednica te sporazum potpisan 29. lipnja 2001. godine u Beču. Na otvorenju su govorili gosti iz Slovenije, veleposlanica u RH dr. Smiljana Knez, dr. Andraž Zidar, predstavnik Slovenije za sukcesiju, dr. Bojan Cvelfar iz Arhiva Republike Slovenije te ravnatelj HDA dr. sc. Dinko Čutura i pomoćnik ravnatelja HDA dr. sc. Jozo Ivanović. Posebno je naglašen značaj arhivskoga gradiva i njegove digitalizacije

Pročitaj više