Menu

Promotivna prodaja naklade HDA od 8. do 15. lipnja 2018.

Od 8. do 15. lipnja 2018. za vas smo pripremili prodaju naklade HDA po promotivnim cijenama.

Pročitaj više

Filmski četvrtak u HDA: '68 - godina koja se (ne) vraća, 14. lipnja 2018.

U sklopu Međunarodnog dana arhiva prikazujemo filmske projekcije na temu „'68 - godina koja se (ne) vraća“, 14. lipnja u 18 sati.

Pročitaj više

U Hrvatskom državnom arhivu započelo je obilježavanje Međunarodnog dana arhiva

 

U petak, 8. lipnja 2018. u Hrvatskome državnom arhivu započelo je obilježavanje ovogodišnjega Međunarodnog dana arhiva. Program je otvoren projekcijom filma „Devetnaest (19) pitanja iz 1968.“ redatelja Slavka Goldsteina uz uvodni komentar kolege Mladena Burića, filmskoga arhivista iz Odjela Hrvatskog filmskog arhiva. Nakon projekcije uslijedilo je otvorenje izložbe „Tragom prošlosti – Hrvatska 1968.“, kojom se nastojalo zahvatiti najvažnija zbivanja u Hrvatskoj navedene godine, vezano ne samo uz politička događanja, već i uz gospodarstvo, kulturu, umjetnost, znanost, sport, modu i dr. Niz reproduciranih i izvornih dokumenata koji su dio fondova i zbirki Hrvatskoga državnog arhiva rasvjetljavaju tadašnje političke prilike u državi, ali i oslikavaju svakodnevicu građana Hrvatske. Nakon uvodnih riječi ravnatelja Hrvatskoga državnog arhiva, dr. sc. Dinka Čuture, o konceptu i kontekstu izložbe govorila je jedna od autorica, dr. sc.  Tatjana Šarić, a izložbu je proglasio otvorenom dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture.

Prenosimo djelić atmosfere te vas srdačno pozivamo na razgled izložbe i posjet ostalim našim programima.

Izložba  je otvorena do 5. listopada 2018.

Pročitaj više

Konferencija za medije povodom obilježavanja Međunarodnoga dana arhiva 2018., održana 5. lipnja 2018.

Jučer je u dvorani Katalozi Hrvatskoga državnog arhiva održana konferencija za medije povodom obilježavanja Međunarodnoga dana arhiva, 9. lipnja 2018. Govorili su redom, predsjednica Hrvatskoga arhivističkog društva, koje je koordinator cjelokupnog programa MDA, dr. sc. Silvija Babić, državni tajnik u Ministarstvu kulture dr. sc. Ivica Poljičak, ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu i predsjedavajući kolegija ravnatelja državnih arhiva u RH mr. sc. Ivan Medved te ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura.

U obraćanju medijima prezentiran je program MDA 2018. koji se ove godine obilježava pod zajedničkom temom 1968. u Hrvatskoj. Govornici su se u pozitivnom tonu osvrnuli na dosadašnji rad i razvoj cjelokupne arhivske službe u RH, te o perspektivama za budućnost.

Program obilježavanja MDA u Hrvatskome državnom arhivu počinje u petak, 8. lipnja u 11:30 sati projekcijom filma Devetnaest (19) pitanja iz 1968. redatelja Slavka Goldsteina u dvorani Katalozi, nakon čega u podne slijedi otvaranje izložbe Tragom prošlosti – Hrvatska 1968.  u auli HDA.

Pročitaj više

Međunarodni dan arhiva 2018. u HDA

Dragi suradnici i prijatelji Hrvatskoga državnog arhiva, pozivamo vas na obilježavanje Međunarodnoga dana arhiva 2018.

Prigodan program započinje u petak, 8. lipnja projekcijom filma Devetnaest (19) pitanja iz 1968. i otvorenjem izložbe Tragom prošlosti - Hrvatska 1968. te prigodnom prodajom naših izdanja. U ponedjeljak, 11. lipnja i četvrtak, 14. lipnja osim razgleda izložbe Tragom prošlosti - Hrvatska 1968. pod vodstvom njenih autora, moći ćete besplatno uz stručno vodstvo razgledati i zgradu Hrvatskog državnog arhiva te po prigodnim cijenama kupiti naša izdanja. Program završava predvečer 14. lipnja filmskim programom i znanstveno-popularnim osvrtom '68. - godina koja se (ne) vraća.

Veselimo se vašem dolasku.

Pročitaj više

Održan program Kulturnog četvrtka na temu "U vrtlogu komunizma: Mladi Hrvatske 1945.-1954."

Jučer je u Hrvatskome državnom arhivu održan program Kulturnog četvrtka na temu "U vrtlogu komunizma: Mladi Hrvatske 1945.-1954. O ovoj u hrvatskoj historiografiji do sada slabo istraživanoj temi je govorila naša kolegica, dr. sc. Tatjana Šarić, također i autorica istoimene knjige. Tako se moglo saznati koliko su zapravo omladinske radne akcije bile dobrovoljne a koliko nisu, te kako je, recimo, studentima Zagrebačkog sveučilišta bilo pogrešno predbacivati što isuviše dugo studiraju jer su im ljeto obavezno zauzimale upravo te akcije (umjesto da pripremaju ispite). O svemu tome i raznim drugim pitanjima vezanim uz tematiku se može čitati u spomenutoj knjizi kolegice Šarić, koja je također dostupna za prodaju u HDA.

Dođite nam i idući put!

Pročitaj više