Menu

Predstavljanje knjige "Plemstvo Kraljevine Dalmacije 1814.-1918.", 19. rujna 2018. u Hrvatskom državnom arhivu

Državni arhiv u Zadru poziva vas na predstavljanje knjige Miroslava Granića i Denisa Martinovića Plemstvo Kraljevine Dalmacije 1814.-1918. Knjigu će predstaviti dr. sc. Ante Gverić, prof. dr. sc. Stjepan Ćosić i prof. dr. sc. Miroslav Granić. Predstavljanje knjige počinje u srijedu 19. rujna 2018. u 12 sati u Hrvatskom državnom arhivu, Trg Marka Marulića 21, Zagreb.

Veselimo se vašem dolasku.

Pročitaj više

Pridružite nam se u obilježavanju Dana europske kulturne baštine 2018. u Hrvatskom državnom arhivu - najmlađima u nasljeđe, 21. rujna 2018.

Kako bismo našu ustanovu i arhivsko gradivo koje čuvamo približili najmlađima, pripremili smo zanimljiv program namijenjen uzrastu od 6 do 10 godina. Prijaviti se možete do 19. rujna na telefon 01/4801-930.

Pročitaj više

Filmski četvrtak u HDA – Filmom do zdravlja: filmska proizvodnja Škole narodnog zdravlja, "Dva brata – film o sušici", 20. rujna 2018. u Hrvatskom državnom arhivu

U okviru projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatskoga filmskog arhiva prikazujemo Filmom do zdravlja: filmska proizvodnja Škole narodnog zdravljaDva brata – film o sušici, r. Kamilo Brössler, 1931., 39 min, 20. rujna 2018. u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu.

Pročitaj više

Novi Zakon o arhivskom gradivu i arhivima stupio je na snagu 19. srpnja 2018.

Hrvatski sabor je na svojoj 8. sjednici održanoj 29. lipnja 2018. usvojio novi Zakon o arhivskom gradivu i arhivima. Zakon je objavljen  11. srpnja 2018. u Narodnim novinama broj 61/2018, a stupio je na snagu 19. srpnja 2018.

Pročitaj više

Najavljujemo temu Međunarodnog dana arhiva 2019.

Hrvatsko arhivističko društvo predložilo je za Međunarodni dan arhiva, 9. lipnja 2019., temu povezanu s 200. obljetnicom patentiranja bicikla:  Bicikl – ljubavi moja.

U dokumentima i drugim zapisima koje čuvamo u arhivima mogu se naći razni motivi na temu biciklizma; biciklistička i druga sportska društva, biciklisti iz našeg grada, biciklistička natjecanja i razne druge sportske manifestacije, uloga bicikla na selu i u gradu, poštanska služba, prometna rješenja u gradovima, povezani izumi, vezana industrija i dizajn, stil života, zdravlje i slično. Međunarodni dan arhiva idealna je prilika predstaviti te izvore javnosti.

Pročitaj više

Treći hrvatski iseljenički kongres, Osijek, od 28. lipnja do 1. srpnja 2018.

Treći iseljenički kongres "Odlazak - ostanak - povratak" posvećen je razlozima odselidbe i neatraktivnosti povratka. Potaknut će se istraživanja među hrvatskim iseljenicima različitih generacija kako bi se doznalo zašto i kada su napustili domovinu, kakva su njihova iskustva u novim sredinama, planiraju li se vratiti u domovinu i pod kojim uvjetima bi se odlučili na taj korak, jesu li zadovoljni politikom Republike Hrvatske spram hrvatskih iseljenika, te imaju li konkretne primjedbe i prijedloge državnim vlastima u Republici Hrvatskoj za kvalitetniju i učinkovitiju suradnju na relaciji domovina i iseljeništvo.

Kao i na prethodnim kongresima, i na Treći hrvatski iseljenički kongres pozvani su znanstvenici i stručnjaci koji se bave temom proučavanja hrvatskog iseljeništva iz iseljeništva i domovine, ali i poslovni ljudi, povratnici u domovinu koji će predstaviti svoja osobna iskustva pri realizaciji projekata i poduzetničkih aktivnosti u Hrvatskoj. Između ostaloga, fokus kongresa bit će i na pripadnicima druge i treće generacije potomaka hrvatskih iseljenika te na mogućnosti njihovog doseljenja u domovinu njihovih roditelja.

 

Više informacija na poveznici http://www.cro-diasporacongress.com/

Pročitaj više