Menu

Izložba Bicikl otvorena je do 30. kolovoza 2019.

Dragi posjetitelji,

 

tijekom ljetnih mjeseci u Hrvatskome državnom arhivu možete razgledati izložbu Bicikl kojom je obilježen ovogodišnji Međunarodni dan arhiva posvećen dvjestotoj obljetnici patentiranja bicikla.

 

Izložba na zanimljiv način - nizom fotografija, dokumenata i predmeta – govori o povijesti biciklizma na ovim prostorima i podsjeća na važnost bicikla kao prijevoznoga sredstva u svim segmentima našega života.

 

Izložba ostaje otvorena do 30. kolovoza 2019.

Pročitaj više

Ovogodišnji Međunarodni dan arhiva prigodno smo zaključili Danom otvorenih vrata HDA

Ovogodišnji Međunarodni dan arhiva prigodno smo zaključili Danom otvorenih vrata HDA u sklopu kojega su svi zainteresirani posjetitelji mogli razgledati zgradu Hrvatskoga državnog arhiva uz posjet spremištu, Središnjem laboratoriju za konzervaciju i restauraciju te Središnjem fotolaboratoriju. Također je bilo upriličeno i stručno vodstvo kroz izložbu Bicikl kao i prodaja izdanja HDA uz prigodan popust. Iznimno smo zadovoljni odazivom, a posebno interesom stranih posjetitelja koji su pokazali veliko zanimanje za Arhiv i njegovu djelatnost.

Pročitaj više

Ispit za provjeru stručne osposobljenosti djelatnika u pismohranama, 2., 3. i 4. srpnja 2019. u Hrvatskom državnom arhivu

Pročitaj više

Bicikl u srcu - objava nagrađenih radova

Hrvatski državni arhiv ovim putem zahvaljuje svim učenicima koji su se odazvali javnome pozivu za sudjelovanje na natječaju Bicikl u srcu i poslali nam svoje likovne i literarne radove. Hvala vam što ste na taj način dali doprinos obilježavanju Međunarodnog dana arhiva i s nama podijelili svoje vizije ovog prijevoznog sredstva koje, kako ste nam pokazali, može biti veliko nadahnuće za kreativno izražavanje. Stručni žiri imao je težak zadatak odabrati najbolje među pristiglim radovima, ali na kraju smo jednoglasno odlučili da su nagrade osvojili sljedeći učenici:

 

KATEGORIJA: LIKOVNI RAD (pojedinačni i skupni):

  1. NAGRADA (razgled zgrade HDA za učenika i njegovu obitelj) – učenik P. G., 5.b, Osnovna škola Josipa Jurja Strossmayera
  2. NAGRADA (kartografska radionica) - grupni rad učenica E.M, M.O.-B., K.Z. Osnovne škole Miroslava Krleže, 2.a (na radionicu su pozvani svi učenici 2.a razreda koji su nam poslali svoje grupne likovne radove)
  3. NAGRADA (katalog Bicikl, slikovnica S Ljudevitom kroz Arhiv) – pojedinačni rad- učenica M. Š., 6.b, Osnovna škola Josipa Jurja Strossmayera

 

KATEGORIJA: LITERARNI RAD

Rad učenice M. O.-B., 2.a, Osnovna škola Miroslava Krleže (katalog Bicikl, slikovnica S Ljudevitom kroz Arhiv)

 

Od srca zahvaljujemo svim učenicima na iskazanom interesu i marljivom radu!

 

Pročitaj više

Dječji dan u Hrvatskom državnom arhivu

U sklopu Dječjeg dana unutar obilježavanja Međunarodnoga dana arhiva, u Hrvatskom državnom arhivu 12. lipnja održan je igrokaz S Ljudevitom kroz Arhiv, autorice dr. sc. Darije Hofgräff. Prateći dogodovštine dječaka Ljudevita koji s djedom dolazi u Arhiv, učenici Osnovne škole Izidora Kršnjavog doznali su zanimljive informacije o zgradi Hrvatskoga državnog arhiva i važnosti povijesnih dokumenata koji se tamo čuvaju. Susret je završio pjesmom i proglašenjem nagrađenih likovnih i literarnih radova prijavljenih na natječaj Bicikl u srcu. Učenici su iz Arhiva otišli puni novih spoznaja i s iskazanom željom da nas ponovno posjete.

Pročitaj više

Međunarodni dan arhiva obilježen je u Hrvatskom državnom arhivu

Ove je godine u Hrvatskom državnom arhivu obilježen Međunarodni dan arhiva posvećen dvjestotoj obljetnici patentiranja bicikla. Prigodna događanja započela su u ponedjeljak, 10. lipnja, otvorenjem izložbe Bicikl. Ona na zanimljiv način - nizom fotografija, dokumenata i predmeta - progovara o povijesti biciklizma na ovim prostorima i o nezaobilaznoj ulozi bicikla u svim segmentima svakodnevnog života. Izložbu je otvorila ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek naglasivši važnost arhiva u prezentiranju arhivskoga gradiva široj javnost i njegovom približavanju građanima. Autorica izložbe Ana Štimac rekla je kako cilj izložbe bio prikazati značaj biciklizma i njegovu dugu tradiciju na ovim prostorima, dok je ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura okupljene podsjetio kako Zagreb ima i 'biciklističku' ulicu – odnosno Koturašku, kojoj je u korijenu starohrvatska riječ za bicikl, kotur. Predsjednica civilne udruge Sindikat biciklista Tena Šarić naglasila je važnost kvalitetne biciklističke infrastrukture u Zagrebu, a poseban gost bio je Christian Thorning, veleposlanik Kraljevine Danske, zemlje iznimno duge biciklističke tradicije u kojoj je bicikl najpopularnije prijevozno sredstvo. U sklopu nagradne igre organizirane povodom otvorenja izložbe dodijeljeni su bicikl i plakat s izložbenim motivom. Tijekom trajanja izložbe također je bilo organizirano ciklo-kino koje je pedaliranjem pokretalo projekcije filmskih zapisa s motivom bicikla. Tijekom cijelog tjedna bit će organizirana prigodna prodaja izdanja HDA, a posjetiteljima će biti omogućeno i stručno vodstvo kroz izložbu. 12. lipnja u sklopu Dječjeg dana bit će organiziran igrokaz S Ljudevitom kroz Arhiv, a 14. lipnja na Danima otvorenih vrata svi zainteresirani moći će posjetiti spremište, Središnji laboratorij za konzervaciju i restauraciju te Središnji fotolaboratorij.

 

  • Molimo dobitnika druge nagrade (nagradni listić pod brojem 0014214) da nas kontaktira na broj telefona 01/ 4801- 930 kako bismo dogovorili posjet trezoru.

 

Pročitaj više