Menu

Filmski četvrtak u HDA – 40 godina Hrvatske kinoteke: uzbudljiv slučaj filma Lisinski, 21. veljače 2019.

Povodom obilježavanja 40 godina Hrvatske kinoteke bit će prikazan igrani film Lisinski, redatelja Oktavijana Miletića.

 

Pročitaj više

Popis kandidata i vremenik polaganja ispita za ispitni rok: 27. veljače 2019. u Državnom arhivu u Slavonskom Brodu

Pročitaj više

Izložba „Arheologija otpora: otkrivanje zbirki kulturne opozicije u socijalističkoj Hrvatskoj“ u Državnom arhivu u Osijeku od 7. veljače do 12. travnja 2019.

Hrvatski državni arhiv, Državni arhiv u Osijeku i Hrvatski institut za povijest u sklopu projekta COURAGE pozivaju na izložbu Arheologija otpora: otkrivanje zbirki kulturne opozicije u socijalističkoj Hrvatskoj. Izložba se može razgledati do 12. travnja 2019.

Pročitaj više

Noć muzeja 2019. u Hrvatskom državnom arhivu

Ovogodišnja Noć muzeja u Hrvatskome državnom arhivu privukla je brojne posjetitelje koji su pokazali veliko zanimanje za ponuđene teme. Osim razgleda reprezentativnih prostora uz stručno vodstvo, upoznavanja s djelatnošću arhiva i prigodne prodaje izdanja, posjetitelji su tijekom cijele večeri mogli razgledati izložbu Tragom prošlosti – Hrvatska 1968, poslušati izlaganje na temu  Topoteka kao mjesni digitalni arhiv ili kako pojedinac postaje konstruktivnim stvarateljem arhiva i pogledati projekciju filmova iz nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke. Posjećenost je bila velika, do zatvaranja Arhiv je zabilježio gotovo 700 posjetitelja, a posebno nas veseli što su interes za program pokazale gotovo sve dobne skupine. Svima zahvaljujemo na dolasku i nadamo se da ćemo iskazani interes opravdati i sljedeće godine.

Pročitaj više

Održan Filmski četvrtak u HDA: Hrvatska prije 70 godina

U sklopu redovnog programa Filmski četvrtak, u prostorijama HDA, 17.siječnja 2019., prikazani su filmski žurnali na temu Hrvatska prije 70 godina. Kratak osvrt nakon projekcije dao je dr. sc. Ivica Šute. Istaknuo je kako prikazane reportaže svjedoče o promjenama u hrvatskom društvu krajem četrdesetih godina 20. stoljeća. Spomenuti filmovi  imaju snažnu propagandističku notu, u fokusu je provedba petogodišnjeg plana kojemu treba dati impuls i opravdanje. Naglasak se tako stavlja na scene zajedničkog, masovnog rada koje pokazuju duh vremena i koncept novog, socijalističkog čovjeka isticanjem fizičkog rada kao najveće vrijednosti. Posebno je zanimljiva i reportaža o pogrebu Vladimira Nazora, čijom smrću završava razdoblje starije generacije koja po svojoj intelektualnoj formaciji više nije pripadala novom vremenu koje stvaralo. Osim prikaza grada Zagreba, kao grada koji postaje motor razvitka Narodne Republike Hrvatske, značajne su i tzv. jadranske teme, regate, brodogradnja, kojima se stvara identitet Hrvatske unutar FNRJ. Na prikazane filmske žurnale u sklopu programa Filmski četvrtak u HDA osvrnuo se i filmski kritičar Duško Popović, o čemu detaljnije možete pročitati u poveznici http://www.hfs.hr/novosti_detail.aspx?dusko=1&sif=5067#.XErx9k2WyUk.

Djelić atmosfere s projekcije pogledajte na fotografijama u prilogu.

Pročitaj više

Kulturni četvrtak 2019. započeo predavanjem dr. sc. Tomislava Cara "Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj: oduzimanje imovine i odnosi s državom od 1945. do 1967."

Predavanje je ukazalo na promjene s kojima se suočila Crkva nakon stvaranja novog društvenog poretka 1945. – 1967.  Isti je za cilj imao uspostavljanje nadzora nad vjerskim zajednicama, a posebice nad najvećima, katoličkom i pravoslavnom, koje su kao institucionalizirane organizacije predstavljale veliki problem u dogmatskom i političkom smislu. Predavač se posebno osvrnuo na oduzimanja imovine, kao i posljedice sveukupnih crkveno-državnih odnosa, te Staleško udruženje pravoslavnih svećenika. Ono je od svog osnutka, organiziranja i djelovanja bilo javna opozicija crkvenoj hijerarhiji, djelujući manje-više odvojeno od iste, no u korelaciji s vladajućim strukturama. Diskusija nakon predavanja jasno je ukazala na važnost ove teme koju svakako treba i dalje sustavno proučavati.

Pročitaj više