Hrvatska mjesta u Grafičkoj zbirci HDA

Grafička zbirka, nastala krajem 19. stoljeća, jedna je od najvećih zbirki Hrvatskog državnog arhiva i broji gotovo 4.000 komada grafika nastalih od 16. do 20. stoljeća. Bakrorezi, litografije, crteži i drugim grafičkim tehnikama izvedeni motivi koji su u posjed Arhiva dolazili kupnjom ili poklonom tematski su podijeljeni u sedam serija - Mjesta, Osobe, Vojska, Narodne nošnje, Cehovski listovi, Razglednice i Ex Librisi.

U ovoj digitalnoj zbirci predstavljene su 393 grafike koje na različite načine prikazuju 130 hrvatskih mjesta i krajeva –vedute, panorame, planovi mjesta, prikazi opsada pojedinih gradova i bitaka, shematski prikazane vojne formacije oko gradova te motivi utvrda i pojedinačnih građevina. Mogu se pretraživati abecednim redom, a unutar njega po mjestima i nazivima grafika koje se u izvornom obliku čuvaju u seriji Mjesta Grafičke zbirke HDA, u podseriji Domaća mjesta.

Tijekom njihove stručne obrade u Arhivu vodila se posebna Inventarna knjiga Grafičke zbirke, izrađene su kartoteke serija i autora, vodič zbirke, abecedni katalog umjetnika i grafičkih listova, a pojavom novih tehnologija sve su grafike digitalno snimljene i opisane u ARHiNET sustavu putem kojeg se mogu pretraživati i pregledavati.