Menu

O izložbi Ruski emigranti u kontekstu razvoja hrvatske znanosti i kulture i Hrvatskome državnom arhivu u časopisu Adriatic News 

U Hrvatskome državnom arhivu posjetitelji su od 21. lipnja do 7. srpnja 2017. mogli razgledati izložbu Ruski emigranti u kontekstu razvoja hrvatske znanosti i kulture.  Na osnovu povijesnih dokumenata i studija, izložbom je predstavljeno dvadesetak istaknutih ruskih emigranata koji su svojim javnim djelovanjem dali doprinos na raznim područjima hrvatske znanstvene  i kulturne djelatnosti: Nikolaj Abakumov, Vasilij Andreev, Boris Apsen, Nikolaj Baranov, Valentina Baskova-Gaži, Eugene Cerkovnikov, Niktopolion Černozubov, Ivan Plotnikov, Sergej Saltikov, Zoa Nepenina-Dumenžić, Sergej Tagac, Aleksandr Verešjagin, Aleksandr Gerasimov, Georgij (Žorž) Skrigin, Sergej Golovčenko, Margarita Froman, Pavel Froman, Vasilij Antipov, Aleksej Hanzen i Irina Kunina-Aleksander. Izložbu je organizirala udruga Vernisaž, osnovana s ciljem predstavljanja i očuvanja kulturne baštine ruskog govornog područja u Hrvatskoj.

O otvorenju izložbe i njezinu sadržaju objavljen je opširni tekst Andreja Čebotareva u časopisu Adriatic News (broj 79-80, srpanj 2017.). U tom je broju objavljen i tekst Biljane Bašić o prepoznatljivoj secesijskoj zgradi Hrvatskoga državnog arhiva na Marulićevu trgu u Zagrebu, njegovoj povijesti i djelatnosti. To je prvi od više tekstova o Hrvatskome državnom arhivu koji će biti objavljeni u tom hrvatskom časopisu koji izlazi na ruskom jeziku, a svojim sadržajem promovira hrvatsku kulturnu baštinu, turizam i gospodarstvo. Uz tiskano, dostupno je i njegovo elektroničko izdanje (www.adriaticnews.info). 

 

O otvorenju izložbe i njezinu sadržaju

Tekst o arhivu

Dokumenti za preuzimanjePovratak