Menu

Međunarodni dan arhiva 9. lipnja 2017.

U povodu Međunarodnoga dana arhiva koji se obilježava od 2008. Hrvatski državni arhiv organizirao je više zanimljivih programa, izložbi i manifestacija. Središnja tema ove godine bila je „Arhivi i katastar u hrvatskim krajevima“. Ovogodišnja tema povezana je s okruglim obljetnicama: 200 godina od objavljivanja Naredbe o uvođenju stabilnoga katastra 23. prosinca 1817. kojom je započela stabilna katastarska izmjera u jadranskoj Hrvatskoj, 170 godina od početka i 140 godina od završetka stabilne katastarske izmjere u panonskoj Hrvatskoj. Međunarodni dan arhiva ove godine također se povezuje s nastavkom obilježavanja stote obljetnice Prvoga svjetskog rata.

Utorak 6. lipnja bio je u znaku arhivskoga gradiva katastra, s više održanih kartografskih radionica za predškolsku i školsku dob, a nemali interes je pobudila i kartografska radionica za građanstvo i „čitanje“ katastarskoga plana. Sve radionice održala je mr. sc. Mirjana Jurić. Isti je dan otvorena izložba „200 godina katastra Franje I.“ Kako je naglasila autorica postava mr.sc. Mirjana Jurić, car Franjo I. terenskim je izmjerima u cijeloj Habsburškoj Monarhiji htio uvesti stalni katastar radi pravednog i jednakog ubiranja zemljišnoga poreza, tzv. stabilni katastar. Sačuvana katastarska baština u državnim arhivima svjedoči o iznimnom trudu velikoga broja civilnih i vojnih mjernika koji su terenskim radom detaljno snimili Istru, Dalmaciju, Hrvatsku i Slavoniju.

Srijeda 7. lipnja počela je prigodnom press konferencijom na kojoj su govorili dr. sc. Dražen Kušen, predsjednik Hrvatskog arhivističkoga društva, dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture, dr. sc. Dinko Čutura, ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva i Ivica Mataija, predsjedajući Kolegija ravnatelja državnih arhiva u RH. Ravnatelj HDA dr.sc. Dinko Čutura naglasio je važnost rada arhiva za identitet države te njegovu otvorenost javnosti. Program se nastavio promocijom izdanja vodiča HDA „Prvi svjetski rat kroz fondove i zbirke Hrvatskoga državnog arhiva“, koji su predstavili urednik Hrvoje Baričević te recenzenti dr. sc. Vida Pavliček i dr. sc. Filip Hameršak. Uslijedila je promocija izdanja Državnoga arhiva u Dubrovniku autora Tonka Barčota „Korčulanski kotar u I. svjetskom ratu“ na kojoj su sudjelovali Mira Kolar Dimitrijević, Nikša Selmani, Frane Čizmić i Tonko Barčot.

8. lipnja Tihomir Pleše je predstavio nove mrežne stranice HDA osmišljenu po uzoru na stranice svjetskih nacionalnih arhiva. Korištenjem nove tehnologije na internetskoj stranici moguće je pretraživati i galerije slika i dokumente. Isti je dan održan i Filmski četvrtak u HDA na kojem su iz zbirke Hrvatskoga filmskog arhiva prikazani reklamni filmovi 1920-ih i 1930-ih pronađeni u zabačenom skladištu Saponije 2007. godine, posvećenih proizvodima poput paste za zube Kalodont i detergenta Radion. O filmovima je govorio filmski arhivist Juraj Kukoč.

9. lipnja je svečano obilježen Međunarodni dan arhiva 2017. otvorenjem izložbe „Zemaljski arhivar Ivan Kukuljević Sakcinski“ kao središnji događaj cjelotjedne proslave. Autori izložbe su Maja Pajnić i mr. sc. Ladislav Dobrica. Izložba prati život i rad Ivana Kukuljevića Sakcinskoga, hrvatskog povjesničara, političara, književnika, zemaljskog arhivara i pripadnika ilirskoga pokreta, koji je svojim djelovanjem znatno obilježio 19. stoljeće i ostavio bogato kulturno naslijeđe.

Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar priredio je program pod naslovom “Predstavljanje izvora za povijest Domovinskog rata“, koji je vodio arhivist Mate Rupić.

Za vrijeme trajanja programa organizirani su stručni razgledi izložbi i zgrade, a po promotivnim cijenama mogla su se kupiti izdanja HDA, Državnoga arhiva u Dubrovniku i HMDCDR.

Programe su medijski popratili brojni mediji: N1 televizija, HRT – Vijesti iz kulture, Zagrebački list, Nacional, Hrvatski filmski savez te Hina. Na naslovnim stranicama HINE, Multimedia mogu se pogledati dva videa – „Svečano obilježen Međunarodni dan arhiva“ i video „Dostupno oko 60.000 dosjea bivše Službe državne sigurnosti“.

Dokumenti za preuzimanjePovratak