Menu

U okviru projekcije filmova iz nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke jučer je prikazan film "Dva brata – film o sušici", r. Kamilo Brössler, 1931., 39 min.

Osnutkom Škole narodnog zdravlja 1926. godine započinje zdravstveno prosvjećivanje stanovništva, koje se postupno oblikuje u slojevito osmišljen sustav s jasnim i dobro definiranim ciljevima i svrhom, a sačuvana filmografija Škole narodnog zdravlja dragocjen je segment cjelokupne hrvatske kulturne baštine. U sklopu tog opusa nalazi se i jučer prikazani film Dva brata – film o sušici, koji nas je osvijestio da borba protiv tuberkuloze nije završena priča. Nažalost, ona je još uvijek prisutna u populaciji, a borba protiv ove bolesti složen je sustav koji zahtjeva nastojanja čitave zajednice, od države do javnosti, na što je u svom osvrtu na film upozorila prof. dr. sc. Jadranka Božikov, bivša ravnateljica Škole narodnog zdravlja.

Pročitaj više

Dan europske baštine 2018. obilježen u Hrvatskom državnom arhivu – najmlađima u nasljeđe

Dan europske baštine 2018. obilježen u Hrvatskom državnom arhivu – najmlađima u nasljeđe. Kako bismo našu ustanovu i arhivsko gradivo koje čuvamo približili našim najmlađima, održali smo slikovnu prezentaciju S Ljudevitom kroz arhiv. Bilo je stvarno fora, što se jednostavno vidjet mora. Zato dođite i vi u Arhiv i potražite Ljudevita!

Pročitaj više

Kulturni četvrtak u HDA: „Održavanje ljubavi i privrženosti zavičaju“. Politika spram dijaspore u zemljama jugoistočne Europe oko 1900. godine,​ 27. rujna 2018. u Hrvatskom državnom arhivu

Pozivamo vas na predavanje „Održavanje ljubavi i privrženosti zavičaju“. Politika spram dijaspore u zemljama jugoistočne Europe oko 1900. godine “To Keep the Emigrant’s Love and Affection for their Home Country Alive”. The History of Diaspora Politics in Southeastern Europe since around 1900, 27. rujna 2018. u 18 sati, u Hrvatskom državnom arhivu, Marulićev trg 21, Zagreb.

Pročitaj više

Popis kandidata i vremenik polaganja ispita za djelatnike u pismohranama, Državni arhiv u Zadru, 26. i 27. rujna 2018.

Državni arhivu u Zadru
Ruđera Boškovića bb, Zadar

Pročitaj više

Ministarstvo kulture objavilo Javni poziv za predlaganje predsjednika i članova Hrvatskog arhivskog vijeća

Ministarstvo kulture, sukladno članku 47. stavku 4. Zakona o arhivskom gradivu i arhivima (NN 61/2018), objavilo je Javni poziv za predlaganje predsjednika i članova Hrvatskog arhivskog vijeća

Pročitaj više

22. Seminar Arhivi, Knjižnice, Muzeji - Poreč, od 21.do 23. studenog 2018.

22. Seminar Arhivi, Knjižnice, Muzeji Mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture održat će se u Poreču od 21.do 23. studenog 2018. više informacija na http://akm.hkdrustvo.hr/

Pročitaj više

Znanstveni skup „Konac Velikoga rata“ u Hrvatskom državnom arhivu 29. i 30. studenog 2018.

U sklopu programa arhivske djelatnosti pod nazivom Obilježavanje stogodišnjice Prvoga svjetskog rata, kojom je krovna arhivska ustanova u Hrvatskoj u protekle četiri godine nastojala pridonijeti razumijevanju toga razdoblja prošlosti, 29. i 30. studenog 2018. u Hrvatskom državnom arhivu održat će se dvodnevni znanstveni skup. Izlaganja će na njemu biti posvećena raznorodnim ulomcima prošle stvarnosti u rasponu 1914. – 1918., uključujući neposredne prethodne ili popratne događaje. Upravo zbog navedenoga odabran je i naziv skupa koji višestrukošću značenja pokušava obuhvatiti ne samo „konac” kao kraj, nego i kao „tkanje” rata, nastojeći uključiti većinu sastavnica koje su ga činile. Skup će biti otvoren za javnost uz slobodan ulaz. Sve dalje informacije i detalji događanja bit će objavljeni na mrežnim stranicama HDA.

Pročitaj više